Vuosi 2020 on ollut varsin poikkeuksellinen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Siinä missä vuoden vaihteessa moni suunnitteli tohkeissaan tulevan vuoden menoja, ei kovinkaan moni olisi osannut arvata, että vain muutamien viikkojen kuluttua maailma tulisi olemaan sellaisessa myllerryksessä, jollaista ei ole nähty modernina aikana kertaakaan ja josta yhdelläkään elossa olevalla ihmisellä ei ole kokemusta yhtä suuressa mittakaavassa. Ei mennyt kuitenkaan montaa viikkoa villeistä uuden vuoden juhlinnoista siihen, kun ensimmäiset ikävät uutiset Aasian suunnalta alkoivat kantautua ihmisten korviin kaikkialla maailmassa. Uutisoitiin kulovalkean lailla leviävästä viruksesta, joka niittää ihmishenkiä tieltään viikatteen lailla. Vaikka ajatus sai monen selkäpiin kylmäämään, kohautti moni vain olkiaan ja ajatteli, ettei virus tulisi vaikuttamaan omaan elämään millään tavalla. Kehittyneissä länsimaissa moniin on pinttynyt tietynlainen ylemmyyden ajatus ja kuvitelma siitä, että modernissa maailmassa kehittyneissä valtiossa elävillä ei ole huolen häivää. Ajatellaan, ettei sillä ole mitään väliä mitä tapahtuu, kunhan se tapahtuu jossakin kaukana ja poissa silmistä. Koronavirus oli kuitenkin erilainen, ja pian aivan joka ikinen sai tuta sen vaikutukset nahoissaan.

Ensimmäinen länsimaistakin ajatusmaailmaa horjuttanut virstanpylväs koronavirusepidemiassa lie ollut se, kun eri puolilla Eurooppaa ja muualla Aasian ulkopuolella alettiin uutisoimaan ensimmäisistä yksittäisistä virustapauksista. Vaikka viime vuosien aikana maailmalla onkin pyörinyt useampia tappavia viruksia, ovat ne yleensä pysyneet visusti alkuperämaassaan eikä mikään niistä ole päässyt leviämään maailmalla, ei varsinkaan korkeakulttuurisiiin ja hygienisiin länsimaihin. Siksi jo ensimmäiset tartunnat saivat monet epäilemään sitä, ettei tämä virus olisikaan samanlainen kuin kaikki ne aikaisemmat ja että sen vaikutukset saatettaisiin kokea jopa suomalaisella maaseudulla ja kaupungeissa. Tuolloin viruksen riskeistä varoittelevat kuitenkin tuomittiin monessa paikassa pahanilman linnuiksi, eivätkä läheskään kaikki tajunneet tilanteen oikeaa vakavuutta. Ei kuitenkaan mennyt kuin viikkoja tai pahimmissa tapauksissa jopa päiviä siihen, kun epidemia eteni vaiheeseen jossa sen todellinen luonne ei jäänyt epäselväksi kenellekään ja jossa ei jäänyt enää sijaa mielipiteille. Maalis- huhtikuun taitteessa vuonna 2020 Maailman Terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Koronaviruspandemia maailmalla

Koronavirus on maailmanhistoriallisesti varsin poikkeava virus, sillä se levisi laajemmalle ja nopeammin kuin koskaan ennen. Nykyajan ihmiset eivät osanneet edes odottaa, että mikään koronaviruksen kaltainen voisi asettaa koko maailman ahdinkoon. Pandemian kaltaisten nopeasti leviävien tappavien tautien ajateltiin jääneen pitkälle haman historian kätköihin ja vain harva olisi osannut ajatella, että viruksen systemaattinen leviäminen ihmisestä toiseen kävisi niin nopeasti myös hygienisissa ja moderneissa maissa. Yksi koronaviruksen poikkeavimmista ominaisuuksista sen laajan leviämisasteen lisäksi oli myös se, että se levisi lähes kaikkiin maailman maihin hieman eri aikoihin. Siksi monesti erinäisten maiden koronatilanteen ja sen kehittymisen avulla voitiin hyvin ennustaa sitä, miten virus tulisi muissa maissa käyttäytymään ja etenemään ja mitkä keinot olisivat parhaita sen lievittämiseen.

Koska koronavirus tarttuu kosketuksen avulla, nähtiin monissa fyysisen kosketuksen kulttuurin maissa selkeä piikki tartuntojen ja kuolemien määrässä. Pahimmissa tapauksissa tartuntojen määrät nousivat jopa useisiin satoihin tuhansiin ja ikävimmissä esimerkeissä myös kuolemien määrä oli useita tuhansia päivässä johtuen siitä, ettei mailla ollut yksinkertaisesti resursseja hoitaa kaikkia sairastuneita eivätkä hengityskoneet lääkärien ja hoitajien kovasta työpanoksesta huolimatta riittäneet. Juurikin tehohoidettavien määrän kontrollointi ja fyysisen kosketuksen välttäminen on Suomessa ollut se kantava voima, jonka avulla koronatilanteesta ollaan onnistuttu nousemaan kunnialla.

Koronavirusoandemia Suomessa

Siinä missä monessa muussa paikassa maailmassa lukemat ovat olleet varsin karua kuultavaa, on Suomi onnistunut selviämään koronasta varsin pienin vahingoin. Vaikka taloudellisesti korona onkin ollut suuri isku niin Suomelle kuin koko muullekin maailmalle, on Suomen koronatilanne pysynyt varsin hyvänä. Yksi suuri syy tähän on ollut se, että suurimpana tautipesäkkeenä toimiva Helsinki eristettiin muusta Suomesta epidemian alkuvaiheessa, mikä suojasi maaseudulla ja pikkukaupungeissa asuvia. Lisäksi suomalaiset ovat osanneet noudattaa rajoitustoimia esimerkillisesti, mistä ollaan saatu suurta kiitosta viranomaisilta maailmanlaajuisesti.