Aina toukokuun loppuun asti hallitus on pitänyt kiinni siitä suosituksesta, että vapaa-ajan matkustamista tulisi välttää ulkomaiden lisäksi myös kotimaassa. Nyt hallitus on kuitenkin monien matkailualan yritysten ja työntekijöiden suureksi helpotukseksi päättänyt purkaa kotimaassa matkailun välttämistä koskevan suosituksen.

Uusi suositus voimaan

Perjantaina 29. toukokuuta monet matkailualan yritykset ja työntekijät ottivat vastaan ilouutisia, kun hallitus päätti uudesta linjauksesta, jonka mukaan kotimaassa voi aloittaa matkailun heti samasta päivästä lähtien. Suurimpana syynä tämän suosituksen purkamiselle on ollut erityisesti se, että kotimaan matkailun aloittaminen auttaa elvyttämään myös Suomen taloutta.

Kiinan Wuhanista joulukuussa 2019 alkunsa saanut maailmanlaajuiseksi pandemiaksi kasvanut koronavirus eli COVID-19 on vaikuttanut erittäin voimakkaasti erityisesti suomalaisiin matkailuyrityksiin, eikä pelkästään kaupungeissa, vaan myös maaseuduilla. Esimerkiksi monet pienet kunnat tekevät suurta tuottoa nimenomaan kesän kotimaan matkailijoilla, siinä missä ulkomaalaisten turistien määrät painottuvat vuodesta toiseen enemmän Lappiin ja pääkaupunkiseudulle.

Tämän uuden suosituksen kautta hallitus toivoo syvästi, että suomalaiset matkailijat matkustaisivat nyt entistä enemmän juuri kotimaassa, tutustuisivat Suomen upeaan tarjontaan sekä, mikä tärkeintä, käyttäisivät euronsa juuri kotimaisten matkailupalveluiden elvyttämiseen.

Matkailija, pidä mielessä nämä seikat!

Vaikka uusi suositus astuu heti voimaan, hallitus muistuttaa sekä matkailijoita, että matkailualan ammattilaisia varautumaan tiettyihin turvallisuusseikkoihin, jotka auttavat ehkäisemään uuden tartunta-aallon syntymistä. Näiden ohjeiden avulla hallitus myös uskoo, että kotimaan kasvava matkailu ei tule kuormittamaan merkittävällä tavalla pienempien kuntien terveydenhuoltoa tai viemään sairaalapaikkoja näiden kuntien asukkailta.

Tässä hallituksen linjaamia suosituksia, joita kotimaan matkailussa tulee ehdottomasti noudattaa:

  • Vältä kaikkea matkustamista sairaana.
  • Oireiden ilmaantuessa ota heti yhteyttä oleskelupaikkakunnan terveydenhuoltoon ja noudata heidän ohjeita.
  • Kiireellisissä tapauksissa myös matkailijalla on oikeus terveydenhuollon palveluihin kohdepaikkakunnalla.
  • Jos kuulut riskiryhmään, on suositeltavaa, että otat ennen matkustamista yhteyttä hoitavaan lääkäriisi, jotta hän voi arvioida tilanteesi kunnolla.
  • Muista turvaväli myös matkustaessa.
  • Pese käsiä usein.
  • Käytä käsidesiä ja yski/aivasta aina nenäliinaan tai hihaan.

Myös matkailuyritysten ja matkailualalla olevien työntekijöiden tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota tilojen hygieniaan ja siivoukseen sekä huolehtia henkilökunnan riittävästä varautumisesta ja kouluttamisesta. Matkustamista ulkomaille tulee edelleen välttää.

Kotimaan matkailu: pienten kuntien pelastus?

Suomessa työskentelee tällä hetkellä matkailualalla lähes 30 000 yritystä ja ala työllistää jopa yli 140 000 ihmistä. Myös pienemmillä paikkakunnilla toimivat matkailualan yritykset ovat kärsineet koronapandemian aiheuttamasta talouden rajusta alajuoksusta, ja monien yritysten liikevaihdon on arvioitu tippuvan jopa 80–90 prosentilla.

Matkanjärjestäjien suurimpana ongelmana on ollut se, että EU-sääntöjen takia he ovat joutuneet tarjoamaan asiakkailleen korvausta koronan takia perutuista matkoista, vaikka kyseessä on matkanjärjestäjästä riippumaton ulkopuolinen tekijä. Rahoja onkin vaadittu takaisin juuri matkailualan yrityksiltä, sillä vakuutukset ovat antaneet koronan aiheuttamista kuluista asiakkaille varsin kylmää kyytiä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan esimerkiksi pelkästään vuonna 2019 suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden yhteen tuoma rahan määrä matkailualalla ylitti 16 miljardia euroa. Näihin tuloksiin tuskin kesän 2020 aikana päästään. Hallituksen uusi linjaus on kuitenkin tuonut tilanteeseen valoa tunnelin päähän ja monilla pienemmillä paikkakunnilla toivotaan, että kesästä tulee hieman vilkkaampi.

Nyt jos koskaan on tärkeää, että suomalaiset tukevat suomalaisia palveluita. Kotimaan matkailun myötä ovet omaan Suomeen avautuvat entistä paremmin. Tuhansilla suomalaisilla on nyt mahdollisuus matkailla kotimaassa ja tutustua pienempien paikkakuntien mielenkiintoiseen tarjontaan. Vaikka suuremmat kaupungit kiinnostavat edelleen, erityisesti Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi ovat kasvattaneet suosiotaan kotimaan matkailijoiden keskuudessa valtavasti viimeisten vuosien aikana. Lähes räjähdysmäisesti kasvanut mökkien vuokraus on tuonut odotettuja lisätienestejä pienemmille paikkakunnille ja monet odottavat, että kesä tuo tullessaan toivoa.